Reisgids Bali

Bali is de meest populaire vakantiebestemming van Indonesië. Doordat het eiland zo divers is valt het goed in de smaak bij de meeste toeristen. Het eiland heeft enorm veel te bieden, denk aan een schitterende natuur met jungle en tropische stranden, cultuur in de vorm van prachtige oude tempels maar vergeet ook zeker niet de heerlijke Balinese keuken. Het is een eiland waar je wellicht op de eerste dag een beetje zult moeten wennen maar vervolgens enorm geniet van de vrijheid dat het eiland te bieden heeft. Om een beetje voorbereid op vakantie te gaan helpt onderstaande informatie je vast en zeker!

Vliegen naar Bali

De meest voorkomende manier om in Bali te komen is met het vliegtuig. Helaas zijn er geen rechtstreekse vluchten en ben je gebonden aan een overstap. Een overstap in Dubai, Singapore en Jakarta zijn de meest gemaakte tussenstops maar dit is afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij die je hebt gekozen. De vliegtijd naar Bali is ongeveer 16 uur, dit is de tijd dat je daadwerkelijk in het vliegtuig zit en dus niet de wachttijd bij een overstap.

Wanneer je op Bali aankomt zal je landen op het Ngurah Rai International Airport. Ook wel het Den Pasar Airport genoemd. Het vliegveld is gelegen op zo’n 13km ten zuiden van de hoofdstad Den Pasar en daardoor ligt het eigenlijk net iets dichterbij de beroemde plaats Kuta. Jaarlijks komen er zo’n 20 miljoen toeristen aan op het vliegveld en daarmee is dit het derde vliegveld van Indonesië. Een paar jaar geleden is het vliegveld serieus verbouwd om aan het groeiende aantal reizigers te kunnen blijven voldoen. Het ziet er dan ook fris en modern uit.

Prijzen kunnen flink verschillen voor een ticket. Het is daarom verstandig om je ticket ruim van te voren te kopen, dit scheelt aanzienlijk in de prijs. In het hoogseizoen zijn tickets behoorlijk duurder dan in het laagseizoen. Ook verschillen tickets per luchtvaartmaatschappij en het aantal overstaps die je moet maken. Het is eenvoudig om online te boeken en prijzen te vergelijken.

Klimaat en beste reistijd

Op Bali is sprake van een tropisch klimaat. Dit houdt in hoge temperaturen en een vochtige lucht. Dit is het klimaat waar wij Nederlanders veel van houden, vandaar de populariteit. Als je op Bali bent zal het je vast opvallen dat het eiland heel groen is. Prachtige bossen met jungle en tropische planten kan je hier overal tegenkomen. Deze natuur is alleen maar mogelijk als er voldoende regen valt en ook daar staat Bali bekend om. Het gehele jaar door valt er regen, in onze wintermaanden kan er soms wel 20 dagen per maand regen vallen en in de zomermaanden kan er ook nog wel 5 dagen per maand regen vallen. De regen die er valt is vaak behoorlijk veel maar van korte duur, dus zware regenbuien waar je flink nat van kan worden!

De temperaturen op Bali zijn het hele jaar aangenaam. In de zomermaanden liggen deze rond de 30 graden en in de wintermaanden rond de 25 graden. In de avonden kan het (afhankelijk van de wind) soms fris worden.

De beste reistijd is toch wel onze zomermaanden. Er valt tijdens deze periode de minste regen en de temperaturen zijn het hoogst.

Vervoer

Als je op Bali bent wil je graag wat meer van het eiland zien, hiervoor is het makkelijk dat je je snel en flexibel over het eiland kunt bewegen. Er zijn hier een aantal veel gebruikte manieren voor.

 

Taxi 

De meest gebruikte manier van vervoer is het nemen van een taxi. Op het eiland is dit een relatief dure vorm van vervoer maar voor onze begrippen is het nemen van een taxi op Bali spotgoedkoop. Voor slechts een paar Euro brengen ze je al naar je bestemming wanneer het gaat om korte afstanden. In alle taxi’s is tegenwoordig een taximeter aanwezig, vraag hier ook om en laat je niet afzetten. Als je bijvoorbeeld van het ene naar het andere hotel gaat aan de andere kant van het eiland is het advies om een taxi te nemen i.p.v. bijvoorbeeld de bus. Het gaat veel sneller en is veel minder uitzoeken.

Auto met chauffeur

Als je een dagje op pad gaat en je wilt meerdere bezienswaardigheden bekijken is het interessant om een auto met chauffeur te regelen. Grofweg kost dit voor een dag 40 Euro exclusief eventuele fooitjes. Op een afgesproken tijd wordt je opgehaald en spreek je samen de dag door. Vaak vertelt de chauffeur onderweg nog interessante dingen over het eiland. Auto’s met chauffeur kan je overal op internet en op het eiland reserveren. Je hotel of verblijfplaats kan je hier zeker mee helpen.

Auto huren op Bali

Het huren van een auto om er vervolgens zelf mee te rijden is ook een mogelijkheid. Hou er rekening mee dat het verkeer (met name in het zuiden van het eiland) soms erg chaotisch kan zijn, veelal worden huurauto’s in combinatie met een chauffeur gedaan zodat je zelf lekker kunt genieten.

Brommer / scooter

Een manier van vervoer die zeer populair is op het eiland is de brommer! Je hebt alle vrijheid die je maar wilt en je kunt je goed manoeuvreren door het soms drukke verkeer. De prijzen van een brommer zitten tussen de 5 en 10 Euro per dag. Tanken kan op veel plekken. Zorg er altijd voor dat je een helm op hebt, dit is ook verplicht op Bali. Zeker wanneer je niet zo ervaren bent op het rijden op een brommer of motor is het verstandig om het rustig aan te doen.

Openbaar vervoer / bus

Helaas is er op Bali een slecht netwerk van openbaar vervoer. Als er al iets rijdt zijn het busjes. Deze kleine busjes worden “bemo’s” genoemd. Ze rijden via een vaste route en d.m.v. het ophouden van je hand stoppen ze. Je betaald bijna niks voor deze busjes en wanneer je er weer uit wilt geef je dat aan bij de chauffeur. Je zit in de busjes bij de locals, een leuke manier om met ze in gesprek te gaan. Het is leuk om te doen maar het is zeker niet de meest effectieve manier van reizen door Bali.

Bezienswaardigheden op Bali

Bali is één van de populairste vakantiebestemmingen van Azië en by far te meest populaire van Indonesië. Het wonderschone eiland heeft op verschillende onderdelen zo enorm veel te bieden. Een prachtige en diverse natuur en mooie culturele bezienswaardigheden. Om het makkelijk te maken hebben we hieronder een uitgebreide selectie gemaakt waarvan wij vinden dat dit de mooiste bezienswaardigheden van het eiland zijn.

Jatiluwih rijstvelden

Op diverse plekken op Bali kan je mooie rijstvelden vinden maar de mooiste zijn toch wel zonder twijfel de rijstvelden van Jatiluwih. De rijstvelden zijn centraal op het eiland gelegen en liggen tegen de helling van de op één na grootste vulkaan van het eiland, de Gunung Batukaru. Met een totale oppervlakte van 600 hectare is dit echt héél groot! Een groot voordeel van de rijstterrassen van Jatiluwih is dat deze op de werelderfgoedlijst van de Unesco zijn geplaatst waardoor deze beschermd zijn en niet hoeven te wijken voor grote hotels of andere toeristische bezienswaardigheden.

Vanuit het visitors centre zijn er diverse wandelingen te maken door de rijstvelden. Het leukste is om dit onder begeleiding van een gids te doen, deze kan je tijdens de wandeling van alles vertellen over wat je onderweg ziet. Op welke terrassen staat de jonge rijst, hoe gaat de oogst, wat zijn de opbrengsten, waarom loopt de toekomst van de rijstterrassen gevaar, etc.… Je kunt er ook voor kiezen om een wandeling op eigen gelegenheid te maken. Er zijn routes aangegeven in verschillende kleuren, deze variëren van een uurtje wandelen tot tochten van enkele uren. Hou er rekening mee dat je soms over de smalle rijstterrassen moet wandelen wat het best zwaar kan maken. Goede schoenen zijn hierbij een vereiste.

Pura Tanah Lot

Als we het over mooie plekjes op Bali hebben mogen we Tanah Lot zeker niet vergeten. Dit is de mooiste tempel van Bali gelegen aan de westkant van het eiland in de buurt van het plaatsje Canggu. De beste manier om er te komen is met eigen vervoer. Dit kan een scootertje zijn of met een auto. De omgeving is namelijk zeer de moeite waard om te bekijken en dat is met eigen vervoer simpelweg de beste manier om te doen. Het bijzondere aan de tempel is de liggen, deze is namelijk in de zee gelegen en alleen te voet te bereiken wanneer het laag water is.

Om bij de tempel te komen zul je eerst door een vreselijk toeristisch stukje moeten lopen. Vele winkeltjes met verkopers staan je hier op te wachten om je allerlei Balinese toeristische hebbedingetjes en kleding te verkopen. Mocht je interesse hebben, eerst even afdingen, dat hoort er nou eenmaal bij.

Dat de tempel bijzonder is hebben we zojuist al even beschreven. De tempel is gebouwd als offer aan de zee en is met hoog water (vloed) volledig ingesloten door de zee en bij laag water (eb) bereikbaar. De tempel zelf kan je als toerist niet betreden, dat is alleen voor gelovigen. Het is daarom ook niet nodig om bedekkende kledij te dragen. Het gaat niet alleen om de tempel in dit gebied. Er is ook een unieke natuurlijke brug en verder een prachtige natuur om te wandelen. Een bezoekje aan Pura Tanah Lot mag daarom zeker niet ontbreken tijdens je bezoek aan Bali.

Tukad Cepung Waterval

Nog zo’n pareltje in de diepe natuur van Bali is de goed verborgen Tukad Cepung Waterval. Het advies is om deze waterval met een gids te boeken omdat deze op eigen gelegenheid heel moeilijk te vinden is. Om er te komen moet je over een goede conditie beschikken en houden van een pittige wandeling door de jungle. Na het nemen van een enorme hoeveelheid trappen naar beneden die soms nog wel een glad kunnen zijn moet je een stukje klauteren over rotsen. Wat je vervolgens aantreft gaat je verwachtingen te boven. Een waterval in een grot en dat op een plek waar niet zoveel toeristen komen. Er is één nadeel, na het genieten en mooie foto’s maken van de waterval is het weer tijd voor de terugtocht!

Wanneer je de naam Tukad Cepung Waterfall invoert in Google Maps dan kom je als het goed is aan op de parkeerplaats. Hier is een klein winkeltje waar je wat te drinken kunt kopen en begint het pad naar beneden. De toegang is gratis.

Snorkelen en duiken

We beschreven eerder al dat Bali in het bezit is van een prachtige natuur. Dit geldt niet alleen voor op het eiland, maar ook voor onder de waterspiegel rondom het eiland. Op diverse plekken is het prima duiken maar je moet wel even weten waar je precies moet zijn. De meeste duikscholen zijn gelegen in de plaats Padang Bai, dit ligt een stukje rechts van de hoofdstad Den Pasar in het oosten van het eiland. Vanaf Padang Bai vertrekken de boten naar de mooiste spots om bijvoorbeeld met manta’s te duiken. Ook kan je hiervandaan meerdaagse trips maken naar o.a. de Gili Eilanden.

Wanneer je geen duikervaring hebt kan je een introductieduik doen onder begeleiding van ervaren instructeurs. Als je wel ervaring hebt kan je mee met de groep of met een buddy op eigen gelegenheid het rif verkennen. Ook voor snorkelaars valt er genoeg te beleven!

Ubud Monkey Forest

Dit is toch wel één van de meest bekende attracties op Bali. De officiële naam is het Sacred Monkey Forest Sanctuary en is gelegen middenin de stad Ubud. Dagelijks wordt het park door zeer veel toeristen bezocht. Het is natuurlijk heel bijzonder om de apen in hun “natuurlijke” omgeving te zien maar het is nog veel meer dan dat. In het Monkey Forest zijn 3 hindoeïstische tempels gelegen en deze gaan prachtig op in de natuur. Mooie bruggetjes en schitterende fotomomenten ga je hier zeker terugvinden. In het begin van het park is het vrij druk, maar als je een stukje doorloopt naar achteren kom je op hele rustige maar echt prachtige plekjes!

Ondanks het feit dat de apen die hier leven redelijk tam en gewend zijn aan mensen, kunnen ze behoorlijk gemeen zijn. Ze zien al van een grote afstand of je eten bij je hebt of niet en wanneer dit het geval is komen ze dit snel bij je halen. Enige vorm agressie kan hiermee gemoeid gaan waardoor het al snel minder leuk is om de aapjes te voeren dan je van te voren had gedacht. Zorg ook dat je tassen goed dicht zitten, voordat je het weet ben je je mooie spulletjes kwijt.

Het uitzicht vanaf Gunung Batur

Gunung Batur is de hoogste en tevens nog actieve vulkaan van Bali. Gunung betekent vulkaan, dus vertaald is het “vulkaan Batur” en is een veel bezochte attractie op Bali. Met een totale hoogte van ruim 1700 meter is de vulkaan niet extreem hoog en kan je je vast voorstellen dat je vanaf de top een prachtig uitzicht hebt, en dat klopt!

Om de vulkaan te beklimmen is het advies om dit vroeg in de ochtend te doen. Er zijn online diverse tochten te vinden waarbij je de klim, die overigens niet heel zwaar is, met een gids kunt maken. Eenmaal boven aan de top gekomen kan je de zonsopkomst bewonderen wat zorgt voor een fraai momentje! Op de vulkaan kan het (zeker vroeg in de ochtend) door de wind en het tijdstip behoorlijk fris aanvoelen. Een lange broek en een shirt met lange mouwen is daarom verstandig om mee te nemen.

Nog veel meer – Bovenstaande bezienswaardigheden zijn slechts een klein aantal van het totaal aantal bezienswaardigheden op het eiland. Er zijn nog vele watervallen, tempels, stranden en plaatsen waar je natuurlijk ook heen geweest moet zijn tijdens je bezoek maar bovenstaande zijn wel de meest bekende en populaire.

Eten en drinken op bali


Eén van de absolute trekpleisters van Bali is volgens velen het heerlijke eten dat ze hier serveren. Het zijn met name de Balinese vrouwen die met liefde en passie in de keuken staan en de lekkerste gerechten weten te maken. Van een heerlijke nasi goreng tot een in perfectie rendang, echt ongelooflijk lekker! Met name bij de kleine lokale restaurants kost het eten bijna niks. Je krijgt een lekker bord met nasi met vlees of vis en je bent slechts een paar Euro kwijt.

 

Restaurants met lokale smaken

Als je op zoek bent naar de lokale Balinese keuken dan is het advies om dit in één van de vele kleine restaurants/warungs te zoeken. Over het algemeen zijn dit restaurants met het formaat van een huiskamer waar die niet zo professioneel overkomen. Dit zijn de plekken waar je moet zijn voor de authentieke smaken. In deze kleine restaurants heb je vaak geen kaart waar je van kunt bestellen maar krijg je een bord gevuld met lekker eten met  wat er die dag is gemaakt.

Er zijn ook wat meer luxe restaurants op het eiland te vinden. Soms prachtig aangekleed waar je uiteraard ook heerlijk kunt eten, veelal ook typisch Balinese gerechten maar betaal je al snel wat meer voor een maaltijd. Je kunt vaak kiezen vanaf de kaart en exact nemen wat jij lekker vindt. Uiteraard liggen de prijzen hier hoger dan in de hierboven genoemde restaurants.

 

Westers eten

Overal waar veel toeristen zijn is er vraag naar Westers eten. Je hebt misschien niet alle dagen trek in rijst met heerlijke lokale smaken en dan is er voldoende te vinden op het eiland. Met name in de grotere meer toeristische plaatsen kan je prima een bord patat met een hamburger scoren. Ook zijn alle grote fastfood restaurants vertegenwoordigd op het eiland. Prijzen liggen relatief hoog t.o.v. de lokale restaurant.

 

Eetkraampjes langs de weg

Eén van de leukste dingen om te doen wanneer je trek krijgt in iets lekkers / kleins zijn de zogenaamde “kaki lima” (vertaald: voeten vijf). Dit zijn mobiele karretjes met een extra poot, dit met de 2 voeten van de verkoper maakt 5 voeten. Deze mobiele kraampjes verkopen over het algemeen 1 product. Hierbij kan je denken aan vers fruit, ijs, bakso (Indonesische noedelsoep), saté, etc… Dit tegen absolute spotprijzen. Gewoon even lekker genieten langs de weg!

 

Drinken

Op Bali is het warm, je moet er dus voor zorgen dat je voldoende vocht binnen krijgt. Water is hiervoor uiteraard heel goed. Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken, beter is het om flessen drinkwater te kopen. Het is ook leuk en lekker om af en toe iets anders te drinken. Je vindt hier heerlijke fruit cocktails, biertjes (Bintang is het merk dat je moet hebben!) en tegenwoordig is er ook redelijke wijn te vinden op het eiland, dit echter alleen in de betere restaurant.

 

Kookworkshop

Leer alles over de traditionele keuken onder begeleiding van een lokale specialist. Het volgen van een kookworkshop is echt heel leuk om te doen. Je dag begint met het inkopen doen op de markt, je krijg uitleg van de producten die je nodig hebt maar ook over andere producten die op de markt liggen. Vervolgens ga je met deze producten naar de keuken en ga je je enkele uren verdiepen in de Balinese keuken. Je kruiden met je met een traditionele vijzel en frituren doe je in een klein pannetje i.p.v. de friteuse. Uiteraard zal je de gerechten samen met overige cursisten opeten. Het is een gezellige en leerzame dag die je ook nog eens op een lekkere manier zult afsluiten. Het boeken van een kookworkshop is overal te boeken op het eiland en ook online kun je na even zoeken eenvoudig een workshop vinden.

 

Verblijf op Bali

Als je op vakantie gaat naar Bali zul je ergens moeten overnachten, maar waar moet je op dit eiland uit kiezen, het aanbod aan bedden is enorm. Er zijn hotels, B&B en villa’s waar je uit kunt kiezen.

 

Hotels

Er zijn vele hotels te vinden op het eiland. Het is net een beetje wat je wilt m.b.t. de luxe. Zo heb je simpele hotels voor lage bedragen. Faciliteiten heb je niet tot nauwelijk maar wanneer je daar geen behoefte aan hebt is dat natuurlijk prima. Je kunt ook kiezen voor meer luxe. Een hotelkamer met een eigen zwembadje om af te koelen, heerlijk eten en drinken en vermaakt worden in de avond. Het is net een beetje waar je naar op zoek bent. Het is een kwestie van zoeken op internet om iets te vinden wat goed bij je past.

 

B&B

Steeds vaker worden er B&B’s geboekt door toeristen. Deze zijn ook heel populair onder backpackers omdat prijzen vaak relatief laag zijn een ontbijtje inbegrepen zit. Op de grote bed & breakfast websites zijn veel kamers te boeken. Ook dit weer van zeer eenvoudig tot meer luxe.

 

Villa’s

Als je van echte luxe en veel privacy houdt adviseren we om een eigen villa te boeken. Vaak zijn villa’s van personen uit het westen die als belegging hebben gekocht en deze verhuren wanneer ze zelf niet in de villa verblijven. Een villa wordt veelal met personeel verhuurd en beschikt bijna altijd over een flink eigen zwembad met mooie tuin erbij. Met name in het noorden en zuiden van het eiland zijn vele villa’s te vinden om te huren. Wanneer je iets nodig hebt of ergens hulp bij nodig hebt (bijvoorbeeld een dagje weg met chauffeur, je was, speciale eet- en drink wensen, etc..) kan je dat aan de bediening vragen en deze regelen dit graag voor je. Een villa huur je vaak per week of langer. Wanneer je 3 weken Bali doet is het leuk om het eerste deel van je vakantie in het zuiden een villa te huren en het tweede deel naar het noorden te gaan in een gehuurde villa. Prijzen zijn erg verschillend en afhankelijk van het formaat en luxe van de villa.