Mount Agung

Majestueus aan de oostkust van Bali staat de hoogste berg van het eiland: Gunung Agung of Mount Agung, gelegen in het district Karangasem. Met zijn top die een hoogte van 3.142 meter boven zeeniveau bereikt, beïnvloedt de Mount Agung het omringende klimaat. De westelijke hellingen vangen de regenwolken op en maken de westkant weelderig en vruchtbaar, terwijl de oostelijke hellingen droog en kaal blijven.

Mount Agung

De Balinezen geloven dat de berg Agung de verblijfplaats van de goden is en daarom wordt de vulkaan als heilig vereerd. Op deze berg staat de moeder van alle tempels op Bali, genaamd Pura Besakih. Als je de tempel binnengaat, moet je honderden treden beklimmen voordat je de hoofdingang bereikt. Maar gelukkig zijn er andere trappen met gemakkelijker beklimmingen beschikbaar om het gemakkelijker te maken voor vrouwen die hoge bergen offers op hun hoofd dragen om de tempel te bereiken.

De beste tijd om Besakih te bezoeken is tijdens de Galungan-feesten, wanneer de hele ingang en tempel prachtig versierd is met hoge bamboestokken, kokosbladeren en bloemen, terwijl honderden vrouwen in een nette rij, in hun beste witte kostuum, sierlijk stapels kleurrijke fruit- en bloemenoffers op hun hoofd. Terwijl hij beschermend commandeert, doemt op de achtergrond van de tempel de berg Agung op. Dit is inderdaad een spektakel om nooit te vergeten.

Mount Agung

Hoewel de Mount Agung voor vrede en rust zorgt, barstte de vulkaan, na 100 jaar sluimering, op 17 maart 1963 met geweld uit, waarbij as en vulkanische materialen 8 tot 10 km hoog de lucht in spuwden terwijl pyroclastische wolken langs alle kanten van de berg naar beneden rolden. Meer dan duizend mensen kwamen die dag om. En de hele omgeving tot aan Kintamani was maandenlang bedekt met diep grijze as. Maar verrassend genoeg bracht de as vruchtbaarheid en groeiden grote zoete aardappelen uit het vulkanische materiaal.

Tegenwoordig is het landschap echter weer groen en vruchtbaar en is de Mount Agung een uitdagende berg geworden om te beklimmen. Er zijn twee paden die trekkers kunnen volgen, de steilste en zwaarste is het pad vlak bij Pura Besakih.


Ook interessant: 

On Key

Meer over Bali

Ontdek de Gili eilanden vanaf Bali

De Gili-eilanden zijn een groep van drie kleine eilanden voor de kust van Lombok, Indonesië. Deze paradijselijke eilanden zijn een populaire bestemming voor reizigers die