Pura Tanah Lot: ontdek de bekendste tempel van Bali

Pura Tanah Lot is een enorm populaire toeristische bestemming, in de buurt van Canggu. Het heeft een culturele betekenis voor de Balinezen, maar dit kan moeilijk te onderscheiden zijn te midden van de drukte, het lawaai en de chaos – vooral voor de overhyped zonsondergangen. Het is de meest bezochte en gefotografeerde tempel van Bali: het heeft echter alle authenticiteit van een toneeldecor – zelfs de rotstoren waarop de tempel staat, is een kunstzinnige reconstructie (de hele structuur brokkelde af) en meer dan een derde van de rots is kunstmatig.

Pura Tanah Lot: ontdek de bekendste tempel van Bali

Voor de Balinezen is Pura Tanah Lot een van de belangrijkste en meest vereerde zeetempels. Net als Pura Luhur Ulu Watu, op het puntje van het zuidelijke schiereiland Bukit, en Pura Rambut Siwi in het westen, is het nauw verbonden met de Majapahit-priester Nirartha. Er wordt gezegd dat elk van de zeetempels bedoeld was om in het zicht van de volgende te zijn, dus vormden ze een ketting langs de zuidwestkust van Bali – vanaf Pura Tanah Lot kun je meestal de kliftop van Pura Ulu Watu ver naar het zuiden zien, en de lange zeekust westwaarts naar Perancak, in de buurt van Negara.

Maar bij Tanah Lot zelf zie je misschien van de ene verkoper naar de andere. Om de tempel te bereiken, neem je de loopbruggen die van de uitgestrekte parkeergarages door een verbijsterende sideshow van aftandse souvenirwinkels naar de zee lopen. Luidruchtige aankondigingen krijsen uit luidsprekers. Je kunt bij eb naar de tempel zelf lopen, maar niet-Balinese mensen mogen niet naar binnen. U zult het dreigende Pan Pacific Nirwana-resort met zijn waterzuigende golfbaan niet kunnen missen. Het is controversieel sinds de dag dat het werd gebouwd, omdat velen vinden dat de grotere hoogte de tempel respectloos toont.

Als u uit Zuid-Bali komt, neemt u de kustweg ten westen van Kerobokan en volgt u de borden. Vanuit andere delen van Bali: verlaat de weg Denpasar−Gilimanuk bij Kediri en volg de borden. Tijdens de drukte voor en na zonsondergang is het verkeer verschrikkelijk met back-ups die zich over vele kilometers uitstrekken.

On Key

Meer over Bali

Ontdek de Gili eilanden vanaf Bali

De Gili-eilanden zijn een groep van drie kleine eilanden voor de kust van Lombok, Indonesië. Deze paradijselijke eilanden zijn een populaire bestemming voor reizigers die